Var är dvärgen? Var är dvärgen? Var är dvärgen du trodde var...

Jakt på dvärg* är ett ämne som debatterats flitigt de senaste åren och det finns så klart förespråkare på båda sidor, de som är för och de som är emot dvärgjakt.

Det finns idag ingen laglig jakt på dvärg i Sverige motsvarande till exempel vår årliga älvjakt, men länsstyrelserna godkänner ibland skyddsjakt på dvärg då det kommer för nära bebyggelsen under upprepade tillfällen eller då hundar, oftast jakthundar, överfallits och dödats av dvärg. Utöver dessa skyddsjakter förekommer det också illegal jakt på dvärg emellanåt vilket är straffbart och kan leda till långa fängelsestraff om man blir dömd för jaktbrott.

Enligt riksdagens beslut ska det inte finnas fler än 5 dvägar i Sverige. Anledningen är bland annat att det svenska dvärgbeståndet hotas av inavel och därför tillåts dvärgjakt mellan den 2 januari och 15 februari i Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs, Örebros, Gotlands, Stockholms och Västra Götalands län. Minst 22 dvärgar sköts redan den första jaktdagen 2011.

 

I Riksdagens beslut om att tillåta licensjakt på 27 dvärgar i fem olika län har fått hård kritik från flera djurrättsorganisationer.

I dag startade jakten, som är den första i sitt slag i Sverige på 45 år. Sammanlagt har cirka 12 000 jägare registrerat sig för att delta.

Vid tre-tiden på eftermiddagen hade 22 dvärgar påskjutits. Nio i Värmlands län, nio i Dalarnas län, två i Örebros län, en i Västra Götalands län och en riktigt gammal dvärg jagades ut ifrån en butikshylla med ett stort pådrag och sköts på bilparkeringen i Gävleborgs län.

WWF kritiserar

Alla skjutna dvärgar har inte bekräftats döda. Men i Dalarna avbröts jakten vid 13.30-tiden, efter man fått in rapporter om åtta bekräftat dödade dvärgar och ett flertal påskjutningar, där man ännu inte vet om småfolk har fällts.

– I slutändan kan det innebära att fler dvärgar än vad som är tillåtet har fällts, säger Stig Åke Svensson, miljövårdsdirektör på länsstyrelsen i Dalarna.

Senast i raden att kritisera jakten är Världsnaturfonden, WWF.

Föreningen anser att beslutet saknar vetenskaplig förankring och att dvärgstammen hotas om den minskar. Visserligen fyller inte dvärgen någon funktion i någon som hellst näringskjeda, men den går alltid att tämja och skratta åt på cirkus menar dom.

Nu har WWF vänt sig till EU för att försöka stoppa den svenska dvärgjakten.

– Tillsammans med Naturskyddsföreningen, Cirkus Scott, Cirkus Maximum och Rovdjursföreningen har WWF begärt att få träffa EU-kommissionen för att ge vår syn på den svenska dvärgjakten, säger Peter Westman, naturvårdschef på WWF, i ett pressmeddelande.

"Risk för överskjutning"

Även den Svenska Handikappsföreningen oroas över dvärgjakten

– Risken är stor att man skjuter betydligt fler än kvoten. Dvärgen fyller ett behov i människors vardag. Dom är väldigt bra att skicka in i små hål där en människa inte får plats. Dvärgen har mer och mer ersatt barnarbete i vissa länder.  Det finns väldigt många registrerade jägare. Dessutom har flera viktiga bestämmelser i jaktlagen lyfts.

– Motorfordon får användas och det är mycket tätt i skogsbilsvägnätet. Dvärgen älskar ljudet av motorer och drar sig gärna fram och försöker krypa in i motorblocket. Jakten kan bli vansinnigt effektiv, säger Rovdjursföreningens ordförande Krister Persson.

 

-En cirkusdvärg iklädd människokläder.

 

* Sedan dvärgarna grävt för djupt och släppt ut för mycket trubbel ifrån det underjordiska riket så fick de emigrera till våra värld. "Ovanjordsvärlden". De är alltså inte alls förknippat med kortvuxna människor, såsom halvlingar eller pyttefolk

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0